HOZZÁTÁPLÁLÁS 4-12 hónapos korban

A hozzátáplálás alapelvei:
- 4-6 hónapos korban kezdhető
- 1-2 hetente egy új ételféleség bevezetése javasolt - az új izt meg kell szokni;
- napok alatt fokozatosan emelkedő adagban adni napi egy alkalommal (első nap 1 kiskanál, az adag naponta duplázható);
- evés elején adni az új ételt, majd az evést folytatni a már megszokott táplálékból (anyatej vagy sz.e. tápszer), addig míg az új étel adagja nem elég, hogy akár csak ezzel jóllakjon;
- az új ételt nem feltételen szükséges keverni a megszokott táplálékkal (anyatej vagy tápszer);
- az gyümölcsöt adhatjuk a köztes étkezésekkor, a főzeléket pedig a déli főétkezéskor;
- reggel és este az első és utolsó étkezés legyen a megszokott ismert laktató táplálék (este, hogy tudjon elaludni és átaludja az éjszakát, reggel mert egész éjszaka aludt és valószínű nagyon éhes amikor felébred).
- 4-7 hónapos kor között célszerű bevezetni a glutént (lisztes ételek, pl. babakeksz, babapiskóta).

Első hozzátáplált étel - célszerű szűrt, majd pár nap után pépesített, hámozott és kicsumázott almával kezdeni, amit akár pár nap után sima háztartási vagy baba keksszel lehet dúsítani.
Második - répafőzelék, ami krumplival dústíható.
Harmadik - más zöldségféle (sütőtök, brokkoli, stb.), ami krumplival vagy rizssel dúsítható.

6-7 hónapos kor után az alma+kekszhez banánt is lehet adni (a kalória miatt).

7 hónaposan a főzelékbe elkezdhető egy kevés hús (szárnyas mell főve és turmixolva majd fehér halhús) adása, majd 1-2 hét múlva főtt szárnyas máj, majd ismét 1-2 hét múlva keményre főtt tojás sárgája. A hús / máj / tojás sárgája adagolása is - a főzelékhez - napok alatt fokozatosan emelkedő adagban történjen, ill. később naponta váltakozva (pl. tojás sárgája első nap 1 kicsi darab, másnap kicsit nagyobb darab, 3. nap 1/8 , negyedik nap 1/4, ötödik nap 1/2 tojás sárgája és ez az adag elég naponta). Célszerű húsból / májból több adagot elkészíteni előre az idő és a gazdaságosság miatt, pl. jégkocka tartóba tárolható bezacskózva a fagyasztóba - 1 adag főzelékbe 1 "kockányi" hús / máj kerülhet (mindig annyit veszünk ki, amennyire szükség van). A tojást aktuális napon frissen 10-12 percesre főzni - csak a sárgáját adni - a maradékot megeszi az anya vagy apa.

Táplálási terv - 8-9 hónaposan:
- reggel és este anyatej / tápszer (később tejpép),
- délelőtt, délben és délután - 1 x gyümölcs (pl. alma, banán) + keks,
                                     - 2x főzelék+ hús / máj / tojás sárgája felváltva.

Lehet használni üveges baby ételt is (jó minőségűek és kontrollált alapanyagúak - sokszor jobb és biztosabb eredetű, mint amit az ember a piacról megvesz) - nem kell annyit készülni hozzá, viszont meg kell nézni az összetételt, nem kell feltétlenül elhinni a feliratot, hogy hány hónapos korban adható!
A gyümölcsöt (pl. alma) mindig hámozva (
a gyümölcs héja alatt gyülnek fel a termesztés közben használt vegyszerek ill. a gyümölcs héja az ami puffaszt), kicsumázva és pépesítve adjuk 10 hónapos kor alatt.
A zöldséget, ill. húst és májat kevés enyhén sós vízbe javasolt kíméletesen főzni / párolni amíg megpuhul - nem egyéb fűszerrel és nem hagymásan / fokhagymásan !

Alapvetően ne édesítsünk semmlyen ételt, de ha mégis szeretnénk akkor xilitet (nyírfa cukrot) használjunk kis mennyiségben - a fogszuvasodást okozó baktériumok a szájba ezt a cukor féleséget nem tudják lebontani.

Ami 12 hónapos korig NEM adható !!!!!!:
- tehén tej bármilyen hígításban --> ha az anyatejet szükséges pótolni, inkább kornak megfelelő tápszer / tejital / tejpépet kapjon - persze a legtöbb ezek között is tehéntej alapú, de a tápszer optimalizálva van a baba életkorához és emésztéséhez;
- tojás fehérje;
- apró magvú (pl. eper, málna, szeder, stb.) és egzotikus gyümölcsök (papaya, kivi, stb.);
- olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, stb.);
- sült ill. fűszerezett ételek.

Remélem, hogy nem sikerült túl bonyolultra ...
A megvalósítás elsőre nehéznek tűnhet, de csinálva már nem nem lesz olyan vészes.