TÁPLÁLKOZÁS

ALAPELVEK: alapvető fontosságú, hogy életkornak és életmódnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyasszunk.

 - fontos, hogy táplálékunk megfelelő arányba tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot és zsírt is; legyen elegendő a rosttartalma, ill. helyes konyhatechnikát alkalmazzunk, hogy ne tegyük tönkre ételünk fehérje és vitamin tartalmát;

 - lehetőség szerint együnk több nyers zöldséget - gyümölcsöt, válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonakészítményeket / pékárukat; inkább párolt mint sült húsokat fogyasszunk, részesítsük előnybe a halat és a fehér húsokat;

 - kerüljük a sok sót és a sok fűszert, a koncentrált édességeket, a szénsavas és cukrozott üdítőket, a kólát és az energiaitalt, ill.  a sok kávét,

 - mutassunk példát az étkezés területén is gyermekünknek.

 

Újszülöttek - csecsemők:

 - a legjobb minden szempontból az anyatejes táplálás, melyet lehetőség szerint 6 hónapos korig kizárólagosan, 1,5-2 éves korig kiegészítés képpen javasolunk (6 hónapos kor után javasolt a hozzátáplálást elkezdeni a baba tápanyag és vitamin szükségletének a fedezésére);

 - amennyiben nem áll rendelkezésre elégséges saját anyatej, ill. ezt nem sikerül kontrollált forrásból beszerezni, akkor életkornak megfelelően optimalizált tápszert adjunk a csecsemőnknek, NEM hígított vagy hígítatlan tehéntejet, melynek összetétele és emészthetősége nem ideális a csecsemők táplálására;

 - az igény szerinti szoptatás az ideális, átlagosan az első élethónapban 8-12x, második élethónapban 7-8x, harmadik → hatodik élethónapban 6-7x, hat hónapos kortól pedig naponta 5-6x tápláljuk csecsemőnket;

 - amennyiben a babának sikerül jóllakni, 2-3 órát valószínű ki fog bírni a következő evésig;

 - jó, ha nagyjából kialakul egy napi időbeosztás, hogy ne legyen az egész család fáradt, kimerült és ideges (főleg az anya), ill. a baba is megtalálja a helyét a családban, megtanulja azt, hogy ő is a család egyik tagja - azt jelenti hogy, néha neki is türelmet kell tanulnia - alkalmazkodnia kell; ne legyen a baba a "főnök".

 - akkor eszik megfelelő mennyiséget a baba, ha a fejlődése is megfelelő (súly, hossz méretek életkori normáknak megfelel), igény szerinti szoptatáskor a baba úgy is tudja (legtöbbször) mennyi az elég, máskülönben a napi táplálék összmennyisége átlagosan 120 - 150 ml / testsúly kg között lehet az első hat hónapban; (nem kell egy nap 10x súlyt mérni !)

 - az igen jól fejlődő - tápszert is kapó csecsemőnél már 4 hónaposan elkezdhetjük a hozzátáplálást gyümölccsel, majd főzelékkel;

 - a hozzátápláláskor fontos a fokozatosság: 1-2 hetente adjunk egy új ételt - ízt, lassan növekvő mennyiségben az étkezés elején, várjuk meg amíg megszokja, majd jöhet az újabb étel bevezetése;

 - 6-8 hónapos kortól a főzelékbe bele turmixolhatunk húst (pl. csirkemell, majd sovány hal), később májat (főleg szárnyas), majd keményre főtt tojás sárgáját (negyedét, max. félét) – így kiválóan hasznosuló szerves vashoz jut csecsemőnk;

 - lisztes (glutén tartalmú) ételt 6 hónapos kor után javasolt fokozatosan bevezetni az étrendbe, viszont apró magvú gyümölcsöt, olajos magvakat, tojás fehérjét, mézet, puffasztó és fűszeres ételeket NE adjunk 1 éves korig;

 - kemény apró darabos ételt (magvak, pattogatott kukorica, stb.) 3 éves korig NE adjunk - főleg a félrenyelés veszélye miatt;

 - natúr tehéntejet és tejterméket ( hígítva sem ) 10-12 hónapos korig semmiképpen NE adjunk gyermekünknek, ha szükséges,  inkább kornak megfelelő optimalizált tápszert - tejpépet adjunk, ha mellétáplálnunk - hozzátáplálnunk kell csecsemőnket;

 - ne szoktassuk rá a cukrozott teára – szörpre – üdítőre - édes gyümölcslevekre, inkább adjunk megfelelő minőségű vizet ! Ne lógjon a kisgyermek szájába alvás közben a cumisüveg !

Hozzataplalas 4-12 honapos korban - RÉSZLETESEBBEN

 

Iskolás kor (az alapelveken, ill. a fentebb leírtakon túl):

 - szoktassuk rá a napi 1,5 - 2 liter folyadékbevitelre (pl.  mefelelő, méregtelenítés, keringés zavarok / ájulások vagy veseproblémák megelőzése);

 - hívjuk fel a figyelmet a reggeli fontosságára;

 - nyerjük meg az egészséges ételek fogyasztására, hogy ne csak elvárásból, hanem maga miatt - saját érdekében tegye azt;

 - kerüljük a túlzott kalória bevitelt;

 - az intenzív növekedés időszakában figyeljünk fokozottan az ételek minőségére (fehérje), valamint a megfelelő vitamin bevitelre, esetleg átmeneti pótlásra (legfőképp a D vitamin -> csontosodás).

 - alaposan gondoljuk át, ha gyermekünket vegetáriánus étrend szerint szeretnénk táplálni.

 

FONTOS TOVÁBBI ALAPELVEK:

 - az étellel lehetőség szerint ne játsszunk;

 - az étel legyen kívánatos és a tálalás igényes - már kicsi korban is;

 - étkezés közbenljön asztal mellett - ne szaladgáljon a gyermek, nehogy félrenyeljen.